Pradžia
Blogs
Rozācija un karsti, asi, eksotiski ēdieni

Rozācija un karsti, asi, eksotiski ēdieni

Kā viens no rozāciju provocējošiem faktoriem bieži ir ass, karsts un eksotisks ēdiens. Šo tēmu apspriedām ar projekta “Pieredze ar rozāciju” dalībniecēm un dermatoloģi Gunitu Žukovsku.

Dr. Gunita Žukovska min konkrētus produktus un vielas, kas lielākai daļai pacientu pastiprina rozācijas sekas: “Asi ēdieni ir viens no senāk identificētajiem rozāciju veicinošajiem faktoriem. Asos ēdienos, jo īpaši čili piparos (kajennas piparos jeb sarkanajos piparos) un garšvielu maisījumos esošā aktīvā viela kapsaicīns teju pusei pacientu izraisa simptomu paasināšanos. Kajennas piparus izmanto gan atsevišķi, gan garšvielu maisījumos un mērcēs (karija mērcē, tabasko, čili mērcē). Savukārt, ikdienā biežāk izmantotie melnie pipari rozācijas simptomus ietekmē krietni retāk (aptuveni katram piektajam indivīdam), paprika – vēl retāk.

Tomēr daudzie pipari nav vienīgie, kas pasliktina rozācijas simptomus.

Trešdaļa indivīdu šādu reakciju novēro arī pēc mārrutku lietošanas. Kā arī tuvojoties grila sezonai, jāpiemin daudziem tik ļoti iecienītā barbekjū mērce, kuras sastāvā ir vairāku piparu veidi. Nelielai daļai pacientu rozāciju pasliktina arī etiķis un tie ēdieni, kuru gatavošanā tiek izmantots etiķis, piemēram, marinādē gatavota gaļa.

Tādēļ cilvēkiem ar rozāciju būtu jāatsakās no asiem un pikantiem ēdieniem, kas īpaši plaši pārstāvēti meksikāņu, indiešu un Āzijas virtuvēs.”

ASI ĒDIENI

Projekta dalībniece Karina (35 gadi) apstiprina dermatoloģes sacīto, atzīstot, ka izjūt nepatīkamas sajūtas, uzturā lietojot asus ēdienus: “Man ļoti patīk asi un karsti ēdieni, taču nevaru vairs sev to atļauties. Seja kļūst sarkana uz ilgu laiku. Agrāk es tam nepievērsu nekādu nozīmi un domāju, ka tā ir norma. Laika gaitā pamanīju, ka citiem cilvēkiem nav tādas reakcijas, un man negribas, piemēram, draugu kompānijā sēdēt ar sarkanu seju. Kad sākas tādas problēmas, jāpievērš uzmanība tam, ko es ēdu. Esmu novērojusi, ka ir svarīgi arī pagaidīt, lai ēdiens nedaudz atdziest. Jāsaka, ka arī pēc saldumiem man bieži pastiprinās apsārtums. ”

Arī Silvija piekrīt: “Lietojot asus un karstus ēdienus, uz sejas jutīgākajām vietām, piemēram, vaigiem un zoda, rodas sarkani izsitumi. No eksotiskajiem ēdieniem rodas sarkani pleķi.”

Irina ir vienisprātis ar projekta dalībniecēm atzīstot: “Pēc аsiem, karstiem ēdieniem bieži izjūtu dedzinošu sajūtu, reizēm rodas arī apsārtums.”

Lai gan rodas nepatīkamas sajūtas un visas dalībnieces apzinās, ka no asiem, eksotiskiem ēdieniem būtu jāatsakās, dažas tomēr atzīst, ka to nespēj. Olga (37 gadi): “Godīgi sakot, man ļoti garšo asi ēdieni - tabasko mērcīte, sinepes, adžika. Šīs ir garšvielas, bez kurām, manuprāt, ēdiens kļūst bezgaršīgs. Man arī garšo Taizemes tom jams, kebabs ar asu mērcīti un meksikāņu tortilja ar super asu piedevu. Protams, cenšos sevi ierobežot, bet atteikties pavisam - NO WAY!”

KARSTI ĒDIENI

Sejas apsārtuma pastiprināšanās pēc asu, eksotisku ēdienu lietošanas uzturā nav viennozīmīgs rādītājs visām projekta dalībniecēm. Baiba (59 gadi) skaidro: “Lietojot karstus dzērienus, rozācija, protams, pastiprinās, bet īslaicīgi. No eksotiskajiem ēdieniem nekādas izmaiņas sejā neesmu novērojusi.”

Dace (54 gadi) stāsta, ka sejas āda nepatīkamāk reaģē uz karstu, nevis asu ēdienu: “Sejas pietvīkumu izraisa karstas zupas, karsta tēja vai kafija, tāpēc cenšos nelietot neko karstu.”

Arī Madara (36 gadi) piekrīt projekta dalībniecēm, sakot: “Tas, ko esmu novērojusi, ir, ka palieku sarkana no karstiem ēdieniem. Šī iemesla pēc cenšos pavisam karstus ēdienus un zupas neēst, jo diskomforta nav, bet izskats mani neapmierina. Esmu sīpolu un ķiploku mīlis, tamdēļ šos garšaugus lietoju jau kopš bērnības un teju katru dienu, laikam man ķermenis to ir pieņēmis, un reakcija nav nekāda. Vismaz kāda kompensācija visā šajā :)”

Projekta dalībniece Jolanta (51 gads) atzīst, ka izjūt nepatīkamas sajūtas, uzturā lietojot karstus ēdienus un dzērienus: “Eksotiski ēdieni mazāk ietekmē sejas ādu, nekā karsti dzērieni. Pirmā sejas daļa, kas reaģē - deguns, pēc tam - vaigi. Jāpaiet ilgam laikam, lai sārtums pāriet. Vaigos ir tāda kā dedzināšanas sajūta, un no viegli sārtiem līdz tumši sārtiem plankumiem.”

Savukārt, projekta dalībniece Dace (48 gadi) stāsta, ka viņas pieredze, lietojot asus un karstus ēdienus, ir ļoti dažāda: “Jāsaka, ka man garšo diezgan asi ēdieni, labāk ēdienam pievienoju piparus, nevis sāli. Sejas reakcijas ir dažādas, dažreiz nav pilnībā nekādas reakcijas, dažreiz seja paliek sarkana un dedzina. Un nevaru pateikt, kad tas notiek, tam nav saistība ar gadalaikiem, vienkārši ir reizes, kad tā notiek. Tāpat ir ar karstiem ēdieniem. Dažreiz ēdot karstu zupu, kura nav asa, seja pēkšņi paliek sarkana, sarkana, bet citreiz šādas reakcijas nav.”

Komentarai

{{msg}}

{{comment.name}}
{{comment.comment}}

Raksti komentāru

*need_admin_confirmation*

Rozācija un karsti, asi, eksotiski ēdieni
2020-06-18 0 Komentāri

Rozācija un acu simptomi

Salīdzinoši reti starp rozācijas pacientiem tiek novērota okulārā rozācija. Šajos gadījumos pacienti izjūt acu...

Lasīt vairāk
Rozācija un karsti, asi, eksotiski ēdieni
2020-06-08 0 Komentāri

Rozācija un fiziska slodze

Šoreiz jautājām projekta dalībniecēm, vai fiziska slodze ietekmē rozācijas pastiprināšanos, kā arī aicinājām dakteri...

Lasīt vairāk
Rozācija un karsti, asi, eksotiski ēdieni
2020-05-28 0 Komentāri

Rozācija un sauļošanās

Viens no kuperozas ādas galvenajiem ienaidniekiem ir ultravioletais starojums. To, kāpēc nevajadzētu sauļoties bez...

Lasīt vairāk
Rozācija un karsti, asi, eksotiski ēdieni
2020-04-09 0 Komentāri

Rozācija, kosmētiskās procedūras un lāzerterapija

Rozācija ievērojami ietekmē cilvēku ārējo izskatu un labsajūtu, tādēļ tiek meklēti veidi, kā to mazināt. Ja rozācija nav...

Lasīt vairāk